ANAR AL WEB DE LA VEU DE L'EBRE
alcanar.net

recull de notícies publicades a l'edició digital de "La Veu de l'Ebre" i relacionades amb el projecte de planta de gas lesiu per al nostre territori.

12-09-2007

El senador socialista Joan Sabaté proposa al ministre ubicar la planta d'operacions del projecte Castor al polígon Catalunya Sud

El senador socialista i ex alcalde de Tortosa Joan Sabaté ha convidat el ministre d’Indústria Joan Clos a ubicar la planta d’operacions de gas del projecte Castor al polígon Catalunya Sud, entre Tortosa i l’Aldea. L’exalcalde tortosí ha llençat aquesta proposta en la sesió de control del govern espanyol al Senat que ha tingut lloc aquest dimecres al migdia, on ha defensat que el polígon es troba en sòl industrial i ha recordat que el gasoducte passa per allí i podria tenir el suport de sectors empresarials i tecnològics. Pel senador, seria un entorn més adequat i així no es produiria l'impacte visual que es preveu per a Alcanar, donada la seva proximitat a la costa i la seva atracció del turisme. D'altra banda, Sabaté també ha demanat que la planta es vinculi a un projecte d'I+D+I. Joan Clos ha assegurat estudiarà la proposta i que les mesures proposades per Sabaté són "perfectament adequades", tot recordant que l'última paraules és tant de les autoritats locals que atorguen les llicències com de la Generalitat, que ha d'acceptar possibles equipaments locals.

En tot cas, el ministre d'Indústria, Joan Clos, s'ha mostrat convençut que les entitats locals d'Alcanar i l'empresa explotadora del projecte Castor podran arribar a un acord, ja que es poden fer "correccions factibles" a l'impacte visual de la planta. En aquest sentit, Clos s'ha mostrat convençut que el projecte Castor tirarà endavant amb el "major consens" possible entre el territori i l'empresa explotadora, perquè suposa, ha dit, un "projecte importantissim d''incentivació econòmica de primer nivell", perquè crearà llocs de treball i "efectes col·laterals" molts positius. El ministre ha mostrat la seva disposició perquè la seva cartera faci d'intermediària entre les entitats locals i l'empresa canadenca Escal UGS i ajudar a aconseguir l'acord. "Hi ha mecanismes perquè es faci bé", més si tenim en compte que l'obra està considerada d'interès estratègic per l'estat espanyol, ha explicat.

Clos també ha assegurat que "farem el necessari per complir amb els requisits de seguretat i respecte al medi ambient", que se sumarien al diàleg entre les autoritats locals afectades i l'empresa. Dins del model energètic que preveu el govern espanyol és "imprescindible" augmentar la capacitat d'emmagatzematge de gas natural per superar les fluctuacions de tarifes si es produeix escassesa de recursos.

06-09-2007

Desencís del govern d'Alcanar després del compromís del ministeri de buscar una altra ubicació per a la planta de gas

Representants de tots els partits de l'Ajuntament d'Alcanar (Montsià), després de la reunió amb el secretari general d'Energia, Ignasi Nieto, creuen que tant el Ministeri d'Indústria com l'empresa que ha presentant el projecte de la planta de gas d'Alcanar, Escal UGS, han mostrat la seva voluntat d'estudiar un canvi d'emplaçament per a la planta, però no s'ha posat sobre la taula una nova proposta. L'alcalde en funcions, Josep Maria Sancho, creu que tampoc és viable traslladar el problema a un poble veí. El dipòsit submarí de gas, d'altra banda, sí creuen que no es canviarà. L'Ajuntament mantindrà dijous vinent una reunió amb el Departament de Medi Ambient i divendres, amb l'empresa explotadora.

El representants de tots els partits polítics de l'Ajuntament d'Alcanar i el seu alcalde en funcions, Josep Sancho (ERC), van assistir ahir dimecres a una reunió al Ministeri d'Indústria amb el secretari general d'Energia, Ignasi Nieto, per tractar de trobar una sol·lucio al projecte de la planta de tractament que es pensa instal·lar a Vinaròs, però a tan sols un quilòmetre i mig del nucli urbà d'Alcanar, i que consideren que pot comportar riscos per a la salut i per l'economia local.

Segons l'alcalde en funcions, Josep Sancho, la reunió va tenir "poques novetats", tan sols es va reiterar el compromís tant de l'empresa canadenca Escal UGS com del Ministeri d'Indústria d'estudiar un possible canvi en l'emplaçament de la planta de tractament de gas, però en cap cas sembla possible modificar la construcció del dipòsit submarí.

Aquesta reunió no ha servit però perquè el Ministeri posés sobre la taula un nou projecte per modificar l'emplaçament de la planta. "No és l'ajuntament d'Alcanar qui ha d'entrar a dir quin ha de ser l'emplaçament", ha dit Sancho, i ha afegit que al "tractar-se d'una obra d'interès general és el Ministeri qui té la responsabilitat de buscar una ubicació". Sancho creu que la problemàtica és una vegada més "'interès general per sobre de l'interès d'un territori".

L'alcalde també considera que l'àrea del projecte de dipòsit de gas que pot tenir efectes negatius pel territori "no està ben delimitada". En aquesta línia, Sancho ha recordat que a la zona hi ha tot un seguit d'indústries "que tenen un risc" com la planta marina que està a 21 kilòmetres de la costa, la central tèrmica i la central nuclear. "A la zona s'està concentrant molta industria perillosa i moltes vegades, no és només que hi hagi una planta que pugi tenir impacte visual", en referència al projecte de l'empresa canadenca, sinó que el problema més seriós, "és que massa vegades l'interés general afecta a la zona".

Segons ha explicat l'alcalde accidental, el Ministeri considera "innegociable" el desenvolupament del dipòsit submarí de gas. "Com a alcalde he lamentat que en una primera etapa no s'hagués mostrat obert a un procés de diàleg i transparència sobre el projecte abans de publicar-se al BOE en ple mes d’agost", ha dit Sancho. El representats polítics consideren que tampoc pot ser una solució viable traslladar la planta de tractament al poble veí, ja que la afectació serà la mateixa però uns kilòmetres més enllà. El tinent alcalde d'Esquerra, i alcalde en funcions d'Alcanar, Josep Sancho ha valorat la reunió d'avui com de "poc fructífera". Segons Sancho "és desencisant que el Ministeri d'Indústria avui hagi mostrat una gran manca de concreció sobre les alternatives a la ubicació de la planta transformadora de gas".

"Hi manca una exposició clara del projecte i de les seves conseqüències, per la qual cosa es fa difícil creure en les possibilitats de canvis en el mateix o en la ubicació de la planta de tractament de gas", ha assegurat l'alcalde, i ha fet una crida per "seguir mobilitzats perquè avui no s’ha donat cap concreció ni compromís i l’amenaça de la instal·lació segueix igual de viva que el primer dia".

Per acabar, Josep Sancho ha fet saber que ha manifestat als representants del Ministeri d'Indústria el malestar de l'Ajuntament d'Alcanar per no haver rebut, a hores d’ara, resposta a la demanda de reunió formulada per l’alcalde Alfons Montserrat setmanes enrere, i per això els hi ha donat en mà les dues cartes cursades des de l'ajuntament sol·licitant una reunió amb el Ministeri.

30-08-2007

El consell comarcal del Montsià reclama la paralització del projecte de construcció del magatzem de gas

Tots els grups polítics representats al ple del Consell Comarcal del Montsià (PSC-PM, ERC, CiU, PP i ICV) van aprovar ahir dimecres a la nit una moció en contra de la instal·lació del magatzem de gas prop del municipi d'Alcanar, dóna suport a les al·legacions del consistori i reclama a les administracions superiors la seva paralització. La moció va ser presentada inicialment pel grup comarcal d'ERC al Montsià i, abans de la junta de portaveus, va ser assumida pel grup del PSC-PM (amb que els republicans comparteixen les responsabilitats de govern) perquè fos presentada al ple com a moció de l'equip de Govern a la resta de portaveus dels grups polítics.

El text es posiciona de forma inequívoca al costat del consistori canareu en la seva lluita contra, tot expressant el seu "rebuig a aquest projecte d'explotació d'emmagatzematge soterrani de gas natural, en aigües del Mar Mediterrani, davant la costa de Castelló, rebutjant també el seu reconeixement d'utilitat pública". El consell dóna també suport a les al·legacions presentades per l'Ajuntament d'Alcanar al tràmit d'informació pública de la sol·licitud de concessió d'explotació.

Per últim, reclama al Ministeri d'Indústria i al Consell de Ministres que sol·licitin un informe a totes les administracions afectades, "com a conseqüència de la repercussió territorial que suposa la seva ubicació", abans de resoldre la declaració d'utilitat pública d'aquest projecte. També demana als departaments de Política Territorial, Medi Ambient, Economia I Finances (Direcció General d'Energia), Innovació i Empresa (Direcció General de Turisme) i Agricultura, Alimentació i Acció Rural que es considerin "com a part afectada donat que aquest fet afecta de manera negativa a la Comarca del Montsià i al seu planejament territorial".

La moció va ser assumida en junta de portaveus per tots els grups polítics (ERC, PSC-PM, CiU, PP i ICV) i, posteriorment, aprovada durant la sessió extraordinària del plenari d'aquest òrgan comarcal. El president del Consell Comarcal (Alfons Montserrat, que també és alcalde d'Alcanar) va comparèixer acompanyat pels portaveus dels diferents grups polítics, que han avalat el rebuig al projecte i el seu suport a l'Ajuntament d'Alcanar en les accions que hagi d'emprendre per aturar-lo.

Montserrat ha destacat la bona predisposició del grups que han donat suport a la moció i ha explicat que resulta "fonamental estar units pel bé de la comarca i dels seus municipis davant l'agressió que suposen projectes com aquest, que tenen una afectació important sobre el territori".

29-08-2007

CiU critica la manca de transparència entorn al projecte Castor

El senador del Grup Parlamentari de CiU, Lluís Badia, presentarà, en els pròxims dies, cinc preguntes al govern espanyol per sol·licitar la màxima informació sobre la instal·lació d'un dipòsit d'emmagatzematge de gas davant la costa d'Alcanar. Des de CiU, s'acusa el govern espanyol de falta de transparència en aquest tema i reclama saber les raons per les quals el municipi d'Alcanar no ha estat considerat part afectada pel projecte Castor. "Tot i que la planta es preveu construir al terme municipal de Vinaròs, aquesta es trobarà situada a tant sols 1,5 km del nucli urbà d'Alcanar", ha recordat el senador.

D'altra banda, Badia també demanarà les raons per les quals el Ministeri no ha informat a la Generalitat al respecte. "També volem saber què en sap la Generalitat, si veritablement ha estat informada o no, i, en ambdós casos, quina és la seva postura, així com proposarem la necessitat d'ampliar el termini d'al·legacions, en base a la major transparència del projecte", ha detallat. El senador ha assegurat que "des de CiU és farà un seguiment exhaustiu del tema fins arribar a la màxima transparència del desenvolupament del projecte".

Cal recordar que la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha convocat una marxa a peu per aquest diumenge, 2 de setembre, per rebutjar el projecte Castor. La plataforma ha decidit convocar aquesta primera mobilització després de rebre un extraordinari suport ciutadà ja que en només tres dies han aconseguit 7.000 signatures contràries al projecte. La marxa sortirà a les 10 del matí del Centre Cívic d'Alcanar i anirà fins a la finca on està previst instal·lar la planta.

D'altra banda, s'espera la compareixença que ha sol·licitat a petició pròpia el ministre d'Indústria, Joan Clos, per tal que doni explicacions entorn a aquesta controvertida obra.

28-08-2007

Primera manifestació contra el magatzem subterrani de gas davant del delta, diumenge vinent

La Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia ha convocat una marxa a peu per aquest diumenge, 2 de setembre, per rebutjar el projecte Castor, que té previst construir un dipòsit submarí de gas i una planta de tractament al terme de Vinaròs, però a tan sols un quilòmetre i mig del nucli urbà d'Alcanar. La plataforma ha decidit convocar aquesta marxa després de rebre un extraordinari suport ciutadà ja que en només tres dies han aconseguit 7.000 signatures contràries al projecte. La marxa sortirà a les 10 del matí del Centre Cívic d'Alcanar i anirà fins a la finca on està previst instal·lar la planta. Per la seva banda la Federació d'ERC a l'Ebre ha informat que ha presentat al·legacions al projecte com a part afectada i ha anunciat que esperarà la compareixença que ha sol·licitat a petició pròpia el ministre d'Indústria, Joan Clos, abans de tirar endavant iniciatives parlamentàries.

La marxa recorrerà els pocs menys de dos quilòmetres que hi ha entre el Centre Cívic i la finca on es té previst instal·lar la planta de tractament de gas inclosa al projecte Castor de la canadenca Escal UGS. Tal com ha avançat el portaveu de la Plataforma, Lluc Ulldemolins, aquesta serà la primera d'una sèrie de mobilitzacions socials per aturar aquest projecte que consideren "nociu" pel territori. La Plataforma ha aconseguit en tan sols tres dies recollir més de 7.000 signatures de suport, un èxit que ha superat totes les expectatives previstes. Precisament aquest suport és el que ha provocat que la primera mobilització es dugui a terme aquest diumenge. "No teníem previst fer-ne una tan aviat però amb la resposta ciutadana que hem obtingut l'havíem de fer", ha detallat Ulldemolins. Un cop s'arribi a la finca afectada pel projecte, la Plataforma té previst llegir un manifest de rebuig.

Aquest dimarts membres de la Plataforma i veïns d'Alcanar s'han reunit amb representants d'ERC que han mantingut prèviament una reunió per coordinar les iniciatives a emprendre per aturar el projecte Castor. A més de l'alcalde d'Alcanar, Alfons Montserrat; i la diputada al Parlament, Marta Cid; també han assistit els diputats al Congrés, Jordi Ramon i Pep Andreu; així com el representant d'ERC a Vinaròs (Baix Maestrat), Guillem Alsina.

Sobre les iniciatives parlamentàries que ERC durà a terme per paralitzar el projecte, el diputat al Congrés i portaveu d'ERC a la comissió d'Indústria, Jordi Ramon, ha assegurat que esperaran la compareixença que el ministre Joan Clos farà a petició pròpia per tractar el projecte Castor. "Teníem previst fer una interpel·lació al ministre amb una moció però aquest dimarts hem conegut la petició de Clos i esperarem la seva compareixença", ha detallat.

Amb això, Ramon ha advertit que aprofitaran aquesta compareixença per fer arribar al ministre la veu del territori. El diputat confia que Clos doni tota la informació que cal saber del projecte i que 'fins ara no s'ha facilitat', i exigiran la seva paralització perquè tothom pugui al·legar en temps i forma correcta. El fet que el projecte Castor es publiqués al BOE el 2 d'agost ha fet que aquest dimarts s'hagi exhaurit ja el període per presentar al·legacions. Amb això, tant l'Ajuntament d'Alcanar com la Federació d'ERC a l'Ebre van treballar a corre-cuita per tenir temps de presentar-les. Un cop es conegui el contingut de la compareixença del ministre Clos, ERC buscarà quines iniciatives parlamentàries duu a terme. Amb tot, Ramon ja ha avançat que buscaran el posicionament dels grups polítics a la Cambra. El diputat també ha recordat que si bé el projecte d'aprofitar l'antic pou petrolífer Amposta per fer un dipòsit de gas feia temps que se'n parlava, no incloïa una planta de tractament a la desembocadura del Sénia, i a tocar del nucli urbà d'Alcanar. "No entenem perquè surt aquesta planta ara quan no estava prevista i això és el que volem que se'ns expliqui", ha manifestat.

D'altra banda, la diputada d'ERC al Parlament i portaveu republicana al Consell Comarcal del Montsià, Marta Cid, ha avançat que aquest dimecres el ple del Consell del Montsià aprovarà una moció unitària, consensuada amb tots els portaveus, de rebuig del projecte Castor. En aquesta moció, es demana la paralització del projecte, es dóna suport a l'Ajuntament d'Alcanar en les seves accions, i es reclama que abans de resoldre la utilitat pública s'informi a tots els afectats.

Cid ha reconegut que si bé l'Ajuntament d'Alcanar i la Generalitat de Catalunya potser no són "afectats que legalment han de ser consultats", ha reclamat "sentit comú" i transparència en aquest tipus de projectes. Davant d'això, la diputada ha demanat a la resta de formacions polítiques de fer "front comú perquè és l'única manera d'avançar davant d'una situació d'indefensió increïble". Així, apel·lant a l'impacte territorial del projecte, ERC presentarà mocions als ajuntaments ebrencs perquè es rebutgi la construcció del dipòsit i la planta de tractament de gas al terme de Vinaròs.

D'altra banda, Cid també ha avançat que ja s'ha entrat al Parlament una pregunta adreçada al Govern per saber quin és el grau de coneixement que té la Generalitat d'aquest projecte, i quines accions pensa emprendre en aquest sentit.


data de publicació: 17-08-2007

Alcanar es mobilitza per evitar l’afectació de la planta de gas de l’empresa canadenca

El passat 2 d’agost va sortir publicat al BOE la sol·licitud de concessió d’explotació del magatzem subterrani de gas natural situat dins el mar. Aquest projecte implica la construcció d’una planta terrestre al terme municipal de Vinaròs, a només 1,5 quilòmetres del nucli urbà d’Alcanar. A petició de CiU, partit de l’oposició, l’alcaldia ha convocat un ple extraordinari el divendres 17.

Alcanar ja ha començat a mobilitzar-se per evitar que la planta terrestre gasificadora del magatzem de gas natural submarí se situe a tan sols 1,5 quilòmetres del nucli urbà, just al costat de la desembocadura del Sénia i a tocar de la zona on hi havia previst situar-hi el parc natural d’aquest riu.

La instal·lació -que implica l’expropiació forçosa de molts terrenys de regadiu, alguns d’ells de veïns d’Alcanar- forma part del projecte d’explotació de l’antiga plataforma petrolífera Amposta, explotada per Shell fins al 1989. Aquesta sol·licitud va sortir publicada al BOE el passat 2 d’agost, amb 20 dies naturals per presentar al·legacions.
Aquest divendres 17 ja s’ha convocat un ple extraordinari per tractar amb urgència aquest tema i les actuacions que s’han de dur a terme per evitar que el projecte acabe sent una realitat.